Wat is een Scope 12 keuring?

En hoe werkt een Scope 12 keuring?

Bij Solisplan begrijpen we het belang van veiligheid en kwaliteit als het gaat om zonnepaneleninstallatie. Daarom willen we je graag uitleggen hoe een Scope 12 keuring werkt en wat je kunt verwachten voordat je een zonnepanelensysteem op je dak plaatst. Deze keuring wordt steeds vaker verplicht gesteld door verzekeraars, dus het is belangrijk om te begrijpen hoe het proces verloopt.

Wie voert de Scope 12 keuring uit en hoe werkt het?
De Scope 12 keuring is een inspectie speciaal ontworpen voor zonnepaneleninstallatie. Dit proces wordt beheerd door SCIOS, het kwaliteitssysteem voor inspecties, waaronder de Scope 12 keuring valt. Het is van essentieel belang op te merken dat alleen gediplomeerde inspecteurs binnen gecertificeerde bedrijven, die beschikken over een SCIOS-certificaat, gemachtigd zijn om deze keuring uit te voeren. Als je meer wilt weten over SCIOS en de details van Scope 12, of als je wilt weten of deze keuring voor jou verplicht is, lees dan verder in deze blog. De Scope 12 keuring bestaat uit twee belangrijke onderdelen: de Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) en periodieke vervolginspecties (PI). De EBI is een uitgebreide eenmalige inspectie en omvat visuele controles, metingen, tests en gedetailleerde rapportage. De PI moet elke vijf jaar plaatsvinden en richt zich voornamelijk op de huidige staat van de installatie.

Hoe en waar vraag je een scope 12 keuring aan?
Om een Scope 12 keuring aan te vragen, dien je eerst contact op te nemen met een gecertificeerd keuringsbedrijf. Tijdens de aanvraagprocedure verstrek je bedrijfsgegevens, en meestal neemt het keuringsbedrijf binnen een werkdag contact met je op. In dit gesprek worden alle relevante gegevens van je pand uitgebreid besproken. Na goedkeuring van de offerte wordt een afspraak gemaakt voor de keuring.

Wat houdt het in?
Om de inspecteur in staat te stellen de keuring volledig uit te voeren, moet je bepaalde documentatie beschikbaar stellen, waaronder garanties, datasheets en handleidingen. Ook het leg- en stringplan, ballastplan en eendraadschema zijn van belang.

Wat kun je verwachten tijdens de keuring?
De keuring omvat een visuele controle waarbij de inspecteur let op:

  • Essentiële tekeningen met accurate informatie.
  • Concrete identificatie van verschillende delen van de installatie.
  • Elektrisch materiaal dat voldoet aan de installatie-eisen.
  • Potentiële gevaren als gevolg van beschadigingen.
  • Verbindingen van zichtbare beschermingsleidingen.
  • Correcte instellingen van beveiligingstoestellen.

Na de visuele controle voert de inspecteur metingen en tests uit om te verifiëren of de beschermingsleidingen, de veilige scheiding van stroomketens en de isolatieweerstand van alle onderdelen aan de vereisten voldoen. Ook controleert hij of de schakelende beveiligingstoestellen tegen overstroom, de beveiligingstoestellen tegen hoge temperatuur en de veiligheidsketens correct functioneren.

Vervolg en rapportage
Mogelijke afwijkingen, defecten of potentiële risico’s worden vastgelegd in een rapport, waarbij aanbevelingen worden gedaan voor mogelijke verbeteringen. Je krijgt de gelegenheid om zelf aan deze verbeterpunten te werken. Na deze fase vindt er een herinspectie plaats, uitgevoerd door het keuringsbedrijf, en in sommige gevallen kan een herstelverklaring voldoende zijn. Na succesvolle afronding van dit proces ontvang je een uitgebreid inspectierapport en een Scope 12 certificaat voor je zonnepaneleninstallatie.

Na ontvangst van het certificaat worden er periodieke inspecties uitgevoerd om de vijf jaar, vergelijkbaar met een Eerste Bijzondere Inspectie op kleinere schaal, om ervoor te zorgen dat je zonnepanelensysteem blijft voldoen aan de gestelde eisen. Als alles in orde is, kun je met een gerust hart nog eens vijf jaar vooruit met je zonnepaneleninstallatie. Bij Solisplan hechten we veel waarde aan kwaliteit en veiligheid, en we hopen dat deze uitleg je helpt om een beter begrip te krijgen van de Scope 12 keuring.