Hoe zit het met de draagkracht van mijn dak?

Je ziet steeds meer daken met zonnepanelen in Nederland. Logisch ook, want het is een voor de hand liggende keuze als je wilt verduurzamen: ze gebruiken geen onnodige ruimte, vervuilen de horizon niet en leveren stroom op de plaats waar dat gebruikt wordt. De meeste daken zijn geschikt, maar zeker bij grotere zonnestroominstallaties kan het gewicht flink oplopen.

Welke factoren zijn van invloed op het gewicht van een zonnestroomsysteem?
Het gewicht van een zonnestroominstallatie is van verschillende factoren afhankelijk. Zo hebben bijvoorbeeld de locatie van een gebouw, de hoogte en het type dak hun eigen uitwerking op het gewicht van het systeem. Zo vangen panelen op een plat dak meer wind, omdat ze in een schuine hoek staan opgesteld. Daarom wordt de installatie met extra ballast verzwaard. Hoe veel dit is, hangt bijvoorbeeld weer af van de hoogte van het gebouw. Immers, hogere daken vangen doorgaans meer wind dan lagere daken. Het gewicht van een zonnepaneel inclusief ballast kan oplopen tot wel 20 kilo per vierkante meter. Dit vraagt logischerwijs veel van een dak en de onderliggende constructie. Daarom laten wij altijd een zogenaamde statische berekening uitvoeren door een onafhankelijke constructeur, zodat we precies weten welk gewicht het dak kan dragen. Deze toetsen we vervolgens aan onze ballastberekening, zodat we zeker weten dat het systeem veilig geplaatst kan worden.

De uitkomst van de constructieberekening
Blijkt uit de uitkomst van de constructieberekening dat het dak de extra ballast die in de ballastberekening is opgenomen kan dragen, dan kan het systeem zonder extra verstevigingen worden geplaatst. Als het dak niet stevig genoeg blijkt, betekent dat nog niet dat er geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Hiervoor zijn verschillende oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld de constructie verstevigen of kiezen voor lichtere materialen. Deze oplossing vraagt wel een extra investering, maar vaak blijft de businesscase rendabel genoeg.

In bijna alle gevallen is de constructie stevig genoeg, of kan met enkele kleine aanpassingen het systeem alsnog worden geplaatst! Wij hebben alle kennis in huis om te beoordelen of de constructie van uw bedrijfspand geschikt is voor het zonnestroomsysteem. Heeft u vragen, neem contact op met een van onze adviseurs!