1427 zonnepanelen op dak Milieustraat in Oosterhout

Op het dak van de milieustraat van de gemeente Oosterhout liggen straks 1.427 zonnepanelen. Inwoners kunnen zo’n paneel of een deel daarvan ‘kopen’. Het initiatief komt van Oosterhout Nieuwe Energie (ONE).

ONE geeft met het project iedereen die geen geschikt dak heeft én mensen met een kleine beurs de kans om te investeren in zonne-energie.

De inschrijving voor de panelen is onlangs geopend. Gerrit Janssen, bestuurslid van ONE: ,,Op dit moment hebben twintig leden van onze coöperatie zich ingeschreven, waarvan één lid heeft ingetekend voor 28 panelen.”

Na de zomer worden door heel Oosterhout flyers verspreid. Janssen: ,,Ik neem aan dat de inschrijving voor de zonnedelen dan in enkele weken vol is. Dan stellen we ook het maximum aantal zonnedelen per deelnemer vast, die we per volgorde van inschrijving verdelen. ONE-leden krijgen voorrang.”

25 euro

Voor één zonnedeel betalen belangstellenden straks 25 euro. Een zonnepaneel bestaat in totaal uit 24 van die zonnedelen. Het verwachte rendement per zonnedeel ligt tussen de vijf en zes procent.

Oosterhout Nieuwe Energie is al ruim een jaar bezig met het project. Janssen over het ontstaan ervan: ,,De gemeente zou eerst een deel van het dak gebruiken voor zonnepanelen om energie voor elektrische bezemwagens op te wekken. Deze bezemwagens bleken nog niet leverbaar. Zo kreeg ONE de kans het complete dak van de milieustraat te benutten.”

Drammer

ONE financiert het project middels een overheidssubsidie. Afgesproken is dat de gemeente Oosterhout voor vijftien jaar recht van opstal aan ONE verleent, oftewel: het dak beschikbaar stelt. Na die vijftien jaar is de gemeente weer eigenaar van het dak en dus ook van de hele installatie. Het project loopt dan af.

Volgens Janssen heeft dit alles voor de nodige hoofdbrekens gezorgd: ,,Ik had niet verwacht dat het zo bewerkelijk was; juristen, notaris, de gemeente met zijn eigen spelregels. Als ik ergens aan begin, moet ik stappen maken. Dan ben ik de drammer. Mede dankzij de inzet van alle 21 vrijwilligers van ONE en de begeleiding van Energieloket De Meierij is het gelukt.”

Eind dit jaar

Wanneer liggen de zonnepanelen op het dak van de milieustraat? ,,Ons streven is voor het einde van dit jaar.” En als er minder panelen worden verkocht? Janssen: ,,Grote investeerders houden dit soort projecten in de gaten. Die kopen dan het restant.”

Belangstellenden kunnen mailen naar info@oosterhoutnieuweenergie.nl

Bron: Margreet Kwaks, BN de Stem