Maisveld in Sint-Oedenrode moet zonneweide worden

In de strijd tegen de opwarming van de aarde is geen tijd te verliezen,  vinden drie Rooise ondernemers. Zij legden plan ‘Zonneweide op de Mastadriehoek’ voor aan de gemeente Meierijstad en ondanks een positieve reactie, wachten ze op de handtekening.

Nu groeit er nog mais op de vijf hectaren landbouwgrond tussen de Nijnselseweg, de Oostelijke Randweg en de A50. Maar Teun van Sinten, Martin Aarts en Leanne Kanters gaan ervan uit dat dit kavel binnen afzienbare tijd genoeg zonne-energie levert om Nijnsel en omgeving van duurzame energie te voorzien.

Van Sinten: ,,Het plan is om een zonneweide te ontwikkelen; geen zonnepark zoals je in Duitsland ziet, benadrukt hij. ,,Weliswaar liggen de panelen op stalen frames, worden ongeveer twee meter hoog, maar veroorzaken praktisch geen schittering. Op straatniveau ondervindt niemand er hinder van.”

Kanters: ,,Ik ben er enthousiast ingedoken. Want deze zonneweide biedt mogelijkheden. Denk aan grazende schapen onder de panelen, een groenstrook rondom met bloemen, bijenkasten en een ommetje dat natuurgebied De Diependaal via de zonneweide verbindt met industriegebied Nijnsel. Verder hoort een informatiecentrum tot de mogelijkheden waar ouders hun kinderen laten zien hoe duurzame stroom gemaakt wordt en ze hen op een mooie aarde kunnen laten leven.”

Volgens Van Sinten wekken de panelen straks groene stroom op voor 1600 huishoudens. Dat is 20 procent van alle Rooise huishoudens en 5 procent van Meierijstad. De ondernemers willen een deel van de financiering rondkrijgen vanuit crowdfunding. Straks kan iedere inwoner van Meierijstad met een minimale inleg van 25 euro eigenaar worden van een stukje zonne-energie.

Deelnemers krijgen rendement naarmate hun inleg en de mogelijkheid om tegen een voordelig tarief groene stroom af te nemen. Een informatieavond voor de buurt leverde wisselende reacties op. Kanters: ,,Het is iets totaal nieuws, we konden hun zorg wegnemen. Omwonenden krijgen inspraak wat betreft de afbakening, we houden rekening met hun wensen.”

Van Sinten leidt SolisPlan Group BV en zag mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op de landbouwgrond in de Mastadriehoek. In 2016 benaderde hij Martin Aarts en zijn zus van Masta Aanhangwagens en Leanne Kanters van De Bosbes. De grond is namelijk grotendeels eigendom van hun vader. De drie ondernemers startten het zonneweideproject wat door Meierijstad positief ontvangen is.

De popelende ondernemers moeten wachten op een nieuwe visie die er begin 2019 moet zijn. Dat vinden ze teleurstellend. Van Sinten: ,,Er ligt een grote opgave voor Meierijstad om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren. Dat bereik je niet met zonnepanelen op woningen en bedrijfspanden. Wij willen hard vooruit, de ambitie bij de gemeente is er maar we wachten nog op een handtekening.”

Bron: Corrie Bekkers, ED