Investeren in duurzame energie met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

 

Ben je ondernemer? Dan ben je waarschijnlijk ook betrokken bij duurzaamheid. Wil je graag de impact op het milieu verhogen? Dan is de zoektocht naar schonere, efficiëntere energiebronnen van belang. Wanneer je besluit te investeren in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot of een investering in duurzame energie, dan kun je gebruikmaken van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Wat houdt deze regeling precies in, hoe werkt het, en welke voordelen brengt het met zich mee?

Wat is de EIA aftrekregeling?
Met de EIA-regeling wil de overheid bedrijven helpen met het besparen van energie enerzijds en het toepassen van duurzame energie anderzijds. De regeling kan ingezet worden wanneer je wilt investeren in duurzame energie of duurzame bedrijfsmiddelen die uiteindelijk je impact op het milieu verlagen. De EIA is geschikt voor ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook voor een overheidsorganisatie, stichting of vereniging is de EIA een mogelijkheid, mits zij vennootschapsbelasting betalen. De regeling is dus niet voor particulieren.

Hoe werkt het?
Een energie-investering kan een netto voordeel van gemiddeld 11% van het investeringsbedrag opleveren. Wil je in aanmerking komen voor dit belastingvoordeel? Dan moet de geplande investering een energievoordeel opleveren. Hierbij hanteert de subsidieverstrekker de volgende categorieën: bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie, energietransitie en energieadvies. Op de Energielijst kun je per categorie terugvinden welke investeringen voor EIA-subsidie in aanmerking komen.

Als voorwaarde voor de fiscale korting geldt:

  • Je bent een ondernemer of overheidsonderneming die vennootschapsbelasting betaalt.
  • De investering betreft bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan.
  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van de Energielijst.
  • Je vraagt de EIA binnen drie maanden na het geven van de opdracht aan.

De voordelen van EIA
Investeren in duurzame energie is, zeker met het oog op zaken als klimaatverandering, altijd een goed idee. Dankzij de EIA is het nóg interessanter om te investeren in duurzame energie. Zo draag je als ondernemer bij aan een beter milieu en ben je beter voorbereid op veranderende wetgeving i.v.m. energie en uitstoot. Bovendien profiteer je zoals gezegd van een gemiddeld fiscaal voordeel van 11%, maar ook van de normale regelingen voor afschrijving. Tot slot resulteert de regeling vaak ook direct in een lagere energierekening.

De helpende hand van Solisplan
Ben je ondernemer en wil je graag investeren in duurzame energie, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op je bedrijfspand? Dan komt hier dus meer bij kijken dan alleen de daadwerkelijke plaatsing. Bij Solisplan begrijpen we dat. We helpen je dan ook graag met bijvoorbeeld de EIA-aanvraag. Deze subsidie levert je belangrijk fiscaal voordeel én een lagere energierekening op. Dankzij onze jarenlange ervaring kun je dit met een gerust hart aan ons overlaten. Wij regelen het!