FAQ


Veelgestelde vragen

Zit uw antwoord er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

Wij hebben veelgestelde vragen alvast beantwoord.

 

Waaruit bestaat een zonnepanelen installatie
Een zonnepanelen installatie bestaat natuurlijk uit zonnepanelen,een omvormer en een aansluiting op het net en wanneer nodig optimizers. Een zonnepaneel wordt aangesloten op een omvormer om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Tijdens de omzetting van de stroom is het belangrijk dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Met´het rendement´ wordt de energie bedoeld die je na de omzetting ook echt kunt gebruiken. Optimizers zorgen ervoor dat de panelen ondanks de schaduwvorming allemaal optimaal stroom leveren. Dit bekijken wij altijd nauwkeurig per situatie, zodat je altijd het beste rendement behaald voor jouw situatie.

 

Wat is het rendement met zonnepanelen?
Wat het rendement van zonnepanelen precies is, is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden en verschilt per situatie. Hiervoor zijn namelijk verschillende factoren van invloed.

  • Het type zonnepaneel
    Het rendement van zonnepanelen verschilt per type zonnepaneel. Zonnepanelen verschillen namelijk in vermogen.
  • De omvormer
    Één van de onderdelen van de zonnepanelen installatie is de omvormer. Een belangrijk onderdeel, want de omvormer zet de opgewekte energie om in bruikbare stroom.
  • De weersomstandigheden
    Op de weersomstandigheden kunnen we helaas geen invloed uitoefenen, maar het weer bepaalt voor een groot deel ook het rendement van de zonnepanelen.
  • De hellingshoek
    Het rendement van zonnepanelen hangt ook af van de hellingshoek waarmee de zonnepanelen op je bedrijfsdak geplaatst worden. Een zonnepaneel behaalt vaak het hoogste rendement wanneer het op het zuiden ligt in een hellingshoek van 36 graden. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Hierbij heb je ook twee verschillende daken, een schuin en plat dak. Op een plat dak worden de zonnepanelen altijd in een hellingshoek geplaatst. Bij een schuin dak hangt de hellingshoek af van de bestaande hoek van het dak. Onze experts bekijken per situatie hoe het meeste rendement gehaald kan worden.
  • De schaduw
    Het rendement van zonnepanelen wordt beïnvloed wanneer de zonnepanelen
    (deels) in de schaduw liggen. Door gebruik van optimizers zorgen wij ervoor dat het maximale rendement van de zonnestroominstallatie wordt behaald wanneer er schaduw voor doet.
  • Leeftijd van de zonnepanelen
    De afgelopen jaren is de kwaliteit van zonnepanelen sterk verbeterd en blijft het innoveren. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee op je bedrijfsdak.
  • Hou de panelen goed schoon
    Vuil kan een negatieve invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen. Het vuil dat op de zonnepanelen valt wordt in de meeste gevallen automatisch weggespoeld door een regenbui. Wanneer er zwaarder vuil zich op de zonnepanelen bevindt is het van belang dit goed schoon te houden.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het eigen energieverbruik (kWh) op jaarbasis van belang. Hoeveel ruimte je op je dak hebt, hiervoor bepaal je eerst de oppervlakte en zijn hier nog externe factoren om rekening mee te houden. Daarbij zijn de ligging, hellingshoek, en het vermogen van de zonnepanelen ook van groot belang. Onze experts staan voor u klaar om een op maat gemaakt plan voor uw situatie te maken dat precies bij u past.

 

Wat is ‘salderen’ en kunnen bedrijven salderen?
Salderen betekent dat de stroom die u niet direct zelf in uw bedrijfspand gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit is bijvoorbeeld het geval als de zon in de middag schijnt, maar u minder energie verbruikt dan dat de zonnepanelen installatie opwekt. De regeling geldt voor kleinverbruikers met een bedrijfs aansluiting voor elektriciteit van maximaal 3×80 Ampère. De door u teruggeleverde energie door de zonnepanelen installatie op uw bedrijfspand wordt dan verrekend met de door u afgenomen energie. Tot en met 2024 mag je 100% salderen. In 2025 en 2026 mag je 64% van wat je opwekt wegstrepen tegen je verbruik. In de jaren daarna neemt je maximale saldering jaarlijks met 9 procentpunt af.

Lees hier alles over salderen

 

Kan ik als ondernemer btw terugvragen op zonnepanelen?
De btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen kunt u terugvragen via de btw-aangifte die u altijd al doet. Lees hier hoe u dit doet.

 

Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel voldoende rendement op?
Zonnepanelen zijn in de herfst en winter absoluut rendabel voor u. Wel is er in de winter minder licht en staat de zon in een lagere hoek op de panelen. Daarom zal de totale opgewekte wattpiek in de wintermaanden altijd lager zijn dan in de lente en zomer.