Operations & Maintenance

Het beheer van jouw installatie draait om het onderhouden van de fysieke apparatuur en componenten en het opwekken en verkopen van energie. Bij Solisplan noemen wij dit energie asset management. De kracht van asset management is om met gezonde fysieke activa optimaal financieel rendement te garanderen. Beheer van asset management bestaat uit technisch asset management en financieel asset management.

Technisch asset management
Het monitoren en rapporteren van de real-time en geschatte energieopwekkingsprestaties van een project of portfolio. Hiermee bepalen we bij benadering hoeveel een project voor een bepaalde periode moet produceren (rekening houdend met factoren zoals weer, seizoenen of degradatie van bijvoorbeeld panelen) om ervoor te zorgen dat de installatie de productiedoelstellingen haalt. Of juist om de oorzaken te achterhalen als dat niet het geval is. Alle werkzaamheden zoals inspecties, reinigen en keuringen die nodig zijn voor het fysiek gezond houden van de site vallen onder technisch asset management.

Financieel asset management
De energiemarktprijzen (Day-Ahead, onbalans prijzen) fluctueren. Als energieleverancier is het verstandig om hierop in te spelen door de duurzame energie uit de installatie (technisch rendement kWh) op het juiste moment te verhandelen op de energiemarkt. Met als doel om het maximale financiële rendement te halen uit de investering. Negatieve energieprijzen ontstaan door onbalans in het energienetwerk, bijvoorbeeld omdat het aanbod tijdelijk groter is dan de vraag. Met curtailment en energieopslag werken we aan het beste financiële rendement.

We onderhouden jouw  installatie en zonnepanelen preventief, maar we kunnen dankzij onze algoritmes op basis van meteorologische data ook het rendement voorspellen. We houden eventuele onbalans in de markt/negatieve energieprijzen scherp in de gaten en we grijpen proactief in als dat nodig is. En dat is vaker dan je denkt. Met overzichtelijke financiële en technische rapportages ziet u de actuele status, wat de risico’s zijn en welke concrete acties zijn gepland. Denk aan curtailment om de teruglevercapaciteit terug te schroeven bij hoge piekbelasting op het net of het managen van de Virtuele Power Plant (VPP). Zo garanderen we het maximale rendement en een veilige, betrouwbare installatie.

Uiteraard bieden wij maatwerk, omdat ieder systeem uniek is. Door onze uitgebreide kennis en unieke systemen kunnen wij de data van uw systeem monitoren en verwerken in verschillende voorstellen. Zo kiest u voor het onderhoudspakket dat het beste bij u past. Wij zorgen er vervolgens voor dat uw systeem optimaal rendeert!

Ik wil een kosteloos onderhoudsplan op maat