Search For
Geld verdienen met idealisme
‘Het gaat nu echt los met verduurzamen’, stellen Roel van den Berg van Autarco en Teun van Sinten van SolisPlan. Toch hoort Nederland bij de slechtst presterende landen in Europa. Teun: ‘De overheid wil wel, maar loopt achter de feiten aan.’ ‘En dat willen wij veranderen’, stelt Roel.
Autarco is producent van complete zonneenergiesystemen, oftewel zonnepanelen en alle andere benodigde materialen daaromheen. ‘Installeren doen we niet, daar hebben we dealers voor.’ Eén van die dealers is SolisPlan. Roel: ‘SolisPlan en Autarco vullen elkaar goed aan. Zij zijn een specialistische installateur die systemen verkoopt, installeert en indien gewenst ook onderhoudt. Wij leveren alle hardware. En SolisPlan is een van de weinige specialistische installateurs die de VCA twee sterren certificering heeft.’ Een andere dienst van SolisPlan is het organiseren van subsidieaanvragen. Teun: ‘Ook verhuren we systemen zodat bedrijven niet in één keer een groot bedrag kwijt zijn. Daarnaast is het mogelijk dat we een dak huren, hier een systeem op plaatsen en de stroom verkopen aan het bedrijf.’ Veel sportverenigingen zijn al op deze manier verduurzaamd. Bedrijven lijken geen argumenten meer te hebben om hun dak niet vol te leggen met de duurzame energieopwekkers.
Drijfveer
In weken waarin de zon flink schijnt, zien ze een piek in de bestellingen. ‘Dan denken veel mensen: nu moeten er panelen op het dak’, vertelt Teun. Hij noemt dit logisch. ‘Op zonnige, warme dagen voelen we letterlijk de energie van de zon.’ Roel stapte in de zonnepanelenbranche om een steentje bij te dragen aan verduurzaming. Ook voor Teun is dat een drijfveer. ‘Dit idealisme is echt iets van onze generatie, we zijn beide in de dertig. We zien deze drijfveer bij mensen met de leeftijd van onze ouders bijvoorbeeld minder. Maar gelukkig kun je met verduurzamen nu ook goed geld verdienen.’
Niet goed geld terug
In tegenstelling tot alle andere panelenleveranciers geeft Autarco een kWh prestatiegarantie af. Dit houdt in dat bedrijven een garantie krijgen ten aanzien van hoeveel kWh de investering gaat opwekken. Leveren de zonnepanelen minder op, dan ontvangen ze compensatie. Ze vinden eigenlijk dat ondernemers er nu niet meer onderuit kunnen. ‘Een zonnepaneelsysteem is behalve duurzaam ook een goede investering’, zegt Roel. ‘Je kunt het risico op opbrengst afdekken via onze garantie en de rente is nog laag ook. Banken geven vrij gemakkelijk een goedkope lening voor verduurzaming. In zo’n geval wordt het rendement op het vermogen dat je zelf inlegt al snel meer dan 50 procent per jaar.’
Ik help mee
Teun reageert: ‘Toch spreek ik veel ondernemers die aangeven duurzame energie leuk te vinden, maar aanhikken tegen de investering.’ ls SolisPlan vervolgens met een door timmerde business case komt, verandert die houding snel. ‘Dan zien ze dat ze een deel of hun gehele energieafname vergroenen en ontstaat het gevoel: ik help mee aan verduurzaming.’ Daar komt bij dat deelname aan aanbestedingen vaak alleen mag als je een bepaalde trede behaalt op de CO2-prestatieladder.
Relatief jonge markt
Roel gaat verder: ‘Mijn visie is dat je in de volwassen markt die zonne-energiesystemen aan het worden is, het risico upstream moet dekken.’ Dus zocht en vond hij een verzekeraar (Lloyd’s of London) die hier een product voor wilde ontwikkelen. ‘Elke door ons afgegeven kWh-garantie is gedekt door deze verzekeraar. Dus zelfs als Autarco ooit omvalt, is de ondernemer verzekerd van een bepaalde opbrengst.’ Teun vult aan: ‘Na het afgeven van de garantie blijven we nog vijftien jaar betrokken. We monitoren het systeem en zorgen voor onderhoud.’ Roel heeft Autarco’s propositie ontwikkeld omdat hij de komende shake out onder panelenleveranciers wil overleven. ‘De markt voor zonnepanelen is nog relatief jong. Panelen gaan ongeveer twintig jaar mee, dus er komt een moment dat de markt verzadigd is. Dan volgt er een shake out.’ Met Autarco sorteert hij daar alvast op voor, door zich te onderscheiden met eerdergenoemde garantie en door complete systemen te leveren.
Valkuil
Ook speelt de eigenaar van Autarco een actieve rol in de transitie van de regio Eindhoven van ‘banenmachine’ naar ‘duurzaamheidsspecialist’. ‘We halen nu massaal mensen uit landen in Oost-Europa om zonnepanelen te plaatsen. Ik wil langdurige, hoogwaardige banen creëren voor deze regio. De regio heeft alles in zich om enorm goed te worden in duurzaamheid.’ Voor de overheden en het bedrijfsleven in Nederland als geheel hebben ze een waarschuwing. ‘We zullen hard moeten werken om de EU-doelen op het gebied van duurzame energie te halen. We dreigen namelijk in de volgende valkuil te stappen: eerst veel subsidie geven terwijl bedrijven niet voldoende panelen kunnen leveren. Vervolgens trekt de economie aan, stijgt ons energieverbruik enorm en neemt het aandeel duurzame energie niet snel genoeg toe.’ Hoe dan ook zien zij de toekomst zonnig in.