Duurzaam Vught plaatst 400 zonnepanelen op energieverslindende Martinihal

Vught wil een ‘0 op de meter’ organisatie worden.

Maandagochtend startte symbolisch de aanleg van een zonne-installatie op het dak van de energieverslindende Martinihal. Volgens de ‘Nationale Monitor Duurzame Gemeenten’ van Telos is Vught al één van de duurzaamste gemeenten van Nederland. Dat  betekent niet automatisch dat ook alle gemeentelijke gebouwen duurzaam zijn maar daar komt verandering in. Vught is druk doende met het energieverbruik van de gemeentelijke gebouwen te inventariseren.  ,,Alle energie die we gebruiken in onze gemeentelijke kantoren, sporthallen en andere gebouwen, willen we zelf opwekken”, aldus wethouder Toine van de Ven die maandagochtend symbolisch het eerste van de 400 zonnepanelen op de Martinisporthal plaatste. ,,Ook maken we onze gebouwen energie-zuiniger. De Martinihal wordt bijvoorbeeld voorzien van led-verlichting.”

Avonturier

De ‘112 kilowattpiek’ installatie op het dak van de sporthal is goed voor een opbrengst van jaarlijks 100.000 kWh stroom. Genoeg voor zo’n dertig huishoudens per jaar. De besparing van 54 ton CO2  is gelijk aan 17 kuub diesel per jaar, 864.000 kilometer reizen met de trein of 378 keer naar Parijs vliegen.

Eerder liet de gemeente al zonnepanelen plaatsen op het BOR-gebouw (265 panelen/62.000 kWh). Voor een zonne-installatie op de sporthal bij het nieuwe IKC De Avonturier stelde de gemeenteraad afgelopen week 402.000 euro beschikbaar.

,,En de volgende stap is het ‘verledden’ van de openbare verlichting”, aldus Van de Ven die zijn voorbeeldfunctie serieus neemt en onlangs een elektrische auto aanschafte. ,,We willen ook het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen verder uitbreiden en bij het vervangen van materialen of wagens van de gemeente, kiezen we in principe voor elektriciteit, groen gas of waterstof als krachtbron in plaats van fossiele brandstoffen. We werken veel samen met VET Vught en willen onze inwoners stimuleren ook hun eigendom te verduurzamen.”

Bron: AD, Miranda van Houtum