Alles over de gebruiksduur van een batterij voor energieopslag

Factoren die de levensduur beïnvloeden en tips voor optimalisatie

De levensduur van een batterij voor energieopslag

In het kort
    • Grote batterijen voor energieopslag helpen netcongestie voorkomen en bieden kansen om geld te verdienen op de energiemarkt.
    • De gebruiksduur van een batterij wordt bepaald door materiaal, aantal laadcycli en gebruiksintensiteit.
    • Optimaliseer de gebruiksduur van je batterij door slim laadgedrag, goed onderhoud en de juiste temperatuur te behouden.

Hoe vaker je de batterij van je mobiel oplaadt, hoe korter de gebruiksduur van je batterij wordt. Dit geldt niet alleen voor de batterij van je mobiel, maar ook voor de batterijen voor energieopslag. Lees verder om erachter te komen hoe batterijen voor energieopslag werken en welke factoren invloed hebben op de levensduur van de batterijen. 

Hoe werken batterijen?

Als er grote batterij-installaties worden ingezet, heb je te maken met grootschalige energieopslag. Deze batterijen bewaren groene stroom en stellen het beschikbaar op momenten van beperkte stroomvoorziening. Dit biedt een aantal voordelen voor bedrijven:

1: voorkomen van netaansluiting problemen
Door het opslaan van jouw opwek, vermijd je piekdruk op het elektriciteitsnet. Dit voorkomt uitdagingen tijdens momenten van hoge vraag. Andere ondernemingen krijgen wel te maken met deze uitdagingen.

2: slim inspelen op handelsmarkten

Bij lage stroomprijzen kun je stroom kopen en opslaan. Deze stroom kun je daarna weer verkopen als de stroom duurder is. Ook kun je een vergoeding krijgen door mee te helpen aan het verminderen van netinstabiliteit.

 

Gebruiksduur van batterijen: waar moet je op letten?

De gebruiksduur van batterijen wordt beïnvloed door meerdere factoren, waaronder de kwaliteit van de batterij zelf. Dit heet de batterijconditie en wordt aangeduid in procenten. De batterijconditie hangt af van meerdere factoren zoals de technologie, hoeveel laadcycli er zijn geweest en de gebruiksintensiteit. Een aantal richtlijnen zijn:

    • Zodra de conditie onder de 75% zakt, kan de batterij minder voorspelbaar presteren
    • Batterijen zijn ontworpen voor een een beperkt aantal laad- en ontlaadbeurten. Na dit aantal zullen optimale prestaties niet langer gegarandeerd zijn
    • Na circa 10 jaar vaak zover versleten dat verder gebruik niet meer effectief is. 
Materiaal

De gebruiksduur van batterijen hangt onder andere af van het materiaal dat wordt gebruikt. Bij lithium-ijzerfosfaat gaat een batterij langer mee dan bij traditioneel lithium-ion. Zoutwaterbatterijen gaan rond de 20 jaar mee, zijn veilig en goed te recyclen. Deze batterijen zijn helaas nog niet beschikbaar voor bedrijven. 

Laadcycli

Het volledig opladen en ontladen van batterijen noemen we een laadcyclus. Elke batterij heeft een verschillend aantal laadcycli, van 500 tot 6000 cycli. Batterijen met meer cycli zijn over het algemeen duurder, maar hebben ook een langere gebruiksduur. 

Gebruiksintensiteit

De mate waarin je gebruik maakt van de batterij, beïnvloedt de levensduur. Hoe meer laadcycli, hoe harder de capaciteit afneemt. Hoe je de batterij gebruikt, is eveneens van belang.

 

 

Gebruiksduur van een batterij optimaliseren

Hoewel batterijen doorgaans na zo’n 10 jaar aan vervanging toe zijn, zijn er manieren om de gebruiksduur te verlengen en het beste uit je investering te halen. 

Beheers de temperatuur

De omgevingstemperatuur speelt een cruciale rol in de batterijconditie. Let erop dat je je batterij niet in de buurt van een warmtebron staat en vermijd opladen bij temperaturen onder 0°C.

Depth of discharge

De Depth of Discharge (DoD) is een technische maatstaf waarmee je kan zien hoeveel capaciteit van de batterij al is gebruikt. Dit kan je gebruiken aangezien het voor batterijen slecht is als dit percentage te laag of te hoog is. 

Optimale laadstatus

Hoe vaker je de batterij laadt en ontlaadt, hoe korter de gebruiksduur van je batterij. Daarom is het slim om strategisch om te gaan met de laadcycli. Zo voorkom je onnodige slijtage en verleng je de levensduur. 

Om dit makkelijk te kunnen doen, kan je de DoD in de gaten houden. De optimale laadstatus ligt tussen 20 en 80 procent. 

Investeren met een snelle terugverdientijd

Nu je meer weet over de gebruiksduur van batterijen, is de volgende stap nadenken over het investeren in de batterijen. Batterijen zijn niet gratis, dus het is belangrijk om er goed over na te denken. Hoewel het een groot bedrag is, is de terugverdientijd met de juiste keuzes en optimalisaties circa 4 jaar. Benieuwd of het investeren in batterijen voor energieopslag voor jouw onderneming kan opleveren? Vraag dan gratis advies op maat aan.

 

>  Vraag hier gratis jouw zakeijke energieopslag advies aan

 

Ontdek hoe je geld kunt verdienen met zakelijke energieopslag?!

> Download ons gratis e-book