Alles over de levensduur van een batterij voor energieopslag

Factoren die de levensduur beïnvloeden en tips voor optimalisatie

De levensduur van een batterij voor energieopslag

In het kort
    • Grote batterijen voor energieopslag helpen netcongestie voorkomen en bieden kansen om geld te verdienen op de energiemarkt.
    • De levensduur van een batterij wordt bepaald door technologie, aantal cycli en gebruiksintensiteit.
    • Optimaliseer de levensduur van je batterij door slim laadgedrag, goed onderhoud en de juiste temperatuur te behouden.

Ken je dat vervelende moment wanneer je telefoon of laptop uitvalt omdat de batterij leeg is? Dit komt door de constante herlaadcycli die de levensduur van de batterij verkorten. Dit principe geldt ook voor batterijen die energie opslaan. In dit artikel lees je alles over de levensduur van dergelijke batterijen.

 

Grote batterijen: wat zijn het en wat kun je ermee?

Grote batterijen slaan zelf opgewekte duurzame energie op en geven die energie vrij wanneer er weinig stroom beschikbaar is. Dit biedt een aantal voordelen voor bedrijven:

1: Voorkomen van netaansluiting problemen
Door je eigen opgewekte energie op te slaan, kun je piekbelastingen op het elektriciteitsnet vermijden. Hierdoor heb jij geen problemen tijdens piekmomenten, waar andere bedrijven dat wel hebben.

2: Handelen op de Energiemarkten
Bij lage stroomprijzen kun je stroom kopen en opslaan. Vervolgens verkoop je deze stroom weer als de prijzen hoog zijn. Ook kun je een vergoeding krijgen door mee te helpen aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet.

 

Levensduur van een batterij: waar moet je op letten?

De levensduur van je batterij hangt af van de batterijconditie, welke wordt uitgedrukt in procenten. Belangrijke factoren zijn de technologie, het aantal cycli en de gebruiksintensiteit. Enkele vuistregels zijn:

    • Batterijen worden onvoorspelbaar als de batterijconditie onder de 75% komt.
    • Een batterij heeft een beperkt aantal cycli waarna een juiste werking niet meer gegarandeerd is.
    • Na 10 jaar is de batterij meestal zo gedegradeerd dat deze niet meer bruikbaar is, zelfs als deze niet actief wordt geladen en ontladen.

Technologie
Het materiaal waaruit je batterij is gemaakt, heeft invloed op de levensduur. Lithium-ijzerfosfaat is bijvoorbeeld van hogere kwaliteit dan traditioneel lithium-ion en gaat daardoor langer mee. Zoutwaterbatterijen, een nieuwere techniek, zijn veilig en recyclebaar en gaan gemiddeld 20 jaar mee, maar zijn voorlopig nog niet geschikt voor bedrijven.

Cycli
Een cyclus is een volledige oplading en ontlading van je batterij. Het aantal cycli varieert per batterij, van 500 tot 6000 cycli. Hoe meer cycli, des te duurder de batterij, maar deze gaat dan ook langer mee.

Gebruiksintensiteit
De mate waarin je de batterij gebruikt, beïnvloedt de levensduur. Hoe vaker je de batterij oplaadt en ontlaadt, hoe sneller de capaciteit afneemt. Ook de manier waarop je de batterij gebruikt, is van belang.

 

 

Levensduur van een batterij optimaliseren

Ondanks dat batterijen na ongeveer 10 jaar aan vervanging toe zijn, kun je bepaalde stappen ondernemen om de levensduur te verlengen:

Temperatuur
Zorg dat de batterij niet bij warmtebronnen staat en vermijd het opladen bij temperaturen onder het vriespunt. Sommige batterijen hebben een interne ventilator en verwarmingselement om dit te reguleren.

Laadgedrag
Als je strategisch omgaat met het laden en ontladen van je batterij kun je meehelpen aan een langere levensduur van je grote batterij. Houd de Depth of Discharge (DoD) onder controle en voorkom langdurige volledige oplading. De optimale laadstatus ligt tussen de 20% en 80%.

Diepte van ontlading
De DoD staat voor de diepte van een ontlading van je batterij ten opzichte van de volledige capaciteit. Het wordt aangeraden om dit percentage niet te laag te laten komen, omdat dit druk geeft op de batterij.

Volledige oplading
Zorg ervoor dat je batterij niet langere tijd volgeladen blijft, dit is slecht voor de batterij. Dat komt omdat chemische processen in de batterij aangetast worden bij langdurige volledige oplading.

Onderhoud
Last but not least, het goed onderhouden van je batterij heeft een positief effect op de levensduur ervan. Laat je batterij regelmatig controleren door een specialist en houd software-updates bij. Check ook op tekenen van slijtage of schade en laat dit meteen repareren.

 

Investeren in grote batterijen: de moeite waard?

Nu weet je meer over de levensduur van een batterij voor energieopslag. Hoewel het aanschaffen van een batterij een flinke investering is, kun je met de juiste overwegingen en optimalisatie de terugverdientijd verkorten tot 4 à 5 jaar door de snelle technologische ontwikkelingen. Wil je meer weten over wat een investering in een zakelijke batterij voor energieopslag kan betekenen voor jouw bedrijf? Vraag dan een gratis advies aan.

 

>  Vraag hier gratis jouw zakeijke energieopslag advies aan

 

Ontdek hoe je geld kunt verdienen met zakelijke energieopslag?!

> Download ons gratis e-book