Zonnepanelen voor TV de Kienehoef

Tennisvereniging de Kienehoef bestaat sinds 1970 en is met 1200 leden, waarvan 150 jeugdleden, een van de grotere tennisverenigingen van Noord-Brabant. Ze zijn gevestigd in het sportpark de Kienehoef, aan de Bremhorst in Sint-Oedenrode.

Daar hebben ze de beschikking over 16 kunstgrasbanen, allen verlicht, een minibaan en een oefenmuur. De banen zijn het hele jaar te bespelen, alleen sneeuw en opdooi uitgezonderd. Sinds 2008 hebben ze ook de beschikking over een paviljoen met groot terras met uitzicht over een groot deel van de banen.

Deze vereniging draait vrijwel geheel op vrijwilligers, alleen de trainers zijn betaalde krachten. Financieel zijn ze geheel onafhankelijk.

Naar de website van TV de Kienehoef

60.000 kWh per jaar 2017 EDS subsidie

De vragen van de klant

Tennisvereniging de Kienehoef wilde graag duurzamer worden. Tegelijkertijd zochten ze naar manieren om de energiekosten omlaag te brengen. Zonnepanelen waren daarvoor natuurlijk een goede oplossing. Zij schreven voor het project een aanbesteding uit, die wij uiteindelijk gewonnen hebben.

De Solisplan-oplossing

Voor de aanbesteding hebben wij van tevoren een heel plan geschreven, hoe wij het zouden aanpakken. Op basis van dit plan is ons bod geaccepteerd en zijn we samen aan de slag gegaan.

De tennisvereniging heeft 3 kleinverbruik aansluitingen. Dat betekende dat wij technisch en organisatorisch deze drie aansluiten goed op elkaar moesten gaan aansluiten. De drie aansluitingen moesten zo worden gekoppeld dat de extra stroom weer terug geleverd kan worden aan het net. Er zitten twee aansluitingen in het pand, en een op de tennisbanen.

Wij hebben samen goed gekeken naar de juiste subsidie. Stichtingen en verenigingen mogen geen EIA-subsidie aanvragen. De tennisvereniging had wel al een EDS-subsidie lopen, die ze zelf hadden aangevraagd.

Samen met TV de Kienehoef kwamen wij tot de volgende oplossing:

  • Piekvermogen – 63.55 kWp*
  • Jaaropbrengst – 60.000 kWh** per jaar
  • 223 zonnepanelen op eigen dak
  • 90% voorzien in stroombehoefte

Solisplan heeft verder voor de tennisvereniging de contacten gelegd met de meetverantwoordelijke en met de netwerkbeheerder. De hele aansluiting levert per jaar 90% van de eigen energiebehoefte, wat een aanzienlijke besparing én verduurzaming betekent voor de tennisvereniging.

*kWp = kilowattpiek.
Het Wattpiekvermogen op een zonnepaneel duidt het vermogen aan dat het zonnepaneel onder laboratoriumomstandigheden afgeeft. D.w.z. bij een instraling van 1000 Watt per m2 en een temperatuur van 25 gr Celsius.

**kWh per jaar = kilowattuur per jaar.
1 kWh = 1000 Wh. Het is een eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met een gedurende één uur geleverd of verbruikt vermogen van 1000 Watt of 1 kW.

Background Image

Bekijk de volledige project video